fredag 13 juli 2012

8. It's a Wonderful Life

 

Nu ska vi all the way back to 1946 när den oemotståndliga, mysiga, dramatiska, trevliga, roliga och på alla sätt behjärtansvärda filmen It's A Wonderful Life gick upp på biograferna. Jag och Sara såg den innan jul i år och vi älskade den båda två. Sara såg den direkt igen med sin roommate Sofia och hon hävdar härmed att det är hennes bästa julfilm. (även om jag skulle hävda att det inte bara är en julfilm).


Berättelsen om den rakt igenom gode George Bailey, som i hela sitt liv sätter andra framför honom själv, och hur hans liv inte blev som han hade tänkt sig brukar alltid visas runt jultid i USA. Det är lite missvisande eftersom största delen av filmen inte alls har speciellt mycket att göra med julen utan mer följer James Stewart som den trevlige George Bailey som står upp för det som är rätt. Hans liv blir inte kantat av rosor för det, men det ska krävas mycket för att George ska ge upp.


Det är en behjärtansvärd film på många sätt och det är just James Stewart som är bärande igenom hela filmen och gör att den faktiskt blir så lyckad som den blir. Det svartvita formatet och citat som: "You want the moon? Say the word and I'll throw a lasso around it and pull it down!" gör ju att vilket syniskt 00-talshjärta som helst kommer att smälta. Karaktären Clarence som presenteras en bit in i filmen är också en personlig favorit så jag hoppas verkligen att du tar chansen att se ett stycke filmhistoria som utan tvekan kommer att lämna dig med ett leende på läpparna.

 

Och för alla som vill indulga i hur trailers till filmer utvecklats sen 40-talet så borde ni kolla in den här trailern också. Everything is Wonderful. Sen finns också hela filmen återutgiven i färg på youtube, jag slänger in en länk längst ner på sidan.


Mycket Nöje.

IMDB
Filmen i sin helhet

Låt kopplad till filmen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar