tisdag 17 juli 2012

12. Das Boot


Då var vid framme vid den tolfte och avslutande recensionen. För dig med en timme till över är tipset den klaustrofobiskt, krypande och mästerligt genomförda resan som är Das Boot. Filmen klockar in sin directors cut på 3 timmar och 19 minuter och det är väl spenderad tid för den som vill och kan. En av de bästa krigsfilmerna som jag har sett ett flertal gånger och gärna återvänder till. Det måste väl ändå vara måttstocken på en bra film? En film som är värd att återkomma till gång på gång.


1942. Andra världskriget har brakat loss ordentligt och en tysk ubåt sätts i vattnet för att förgöra Engelska lastskepp. Besättningen ombord på båten har inte direkt samma ideal som Herr Hitler och den unga nazisten som är högst rankad militär på båten har svårt att få bukt med besättningen. Det blir problem längs med vägen och det är många otroligt starka scener i filmen.


Jag läste en recension av en man som sa sig jobba på ubåt. Han berättade att han och hans kollegor ofta brukade kolla på ubåtsfilmer. Jakten på Röd Oktober, U-571 och Below etc. Dock var det mest eftersom de ofta har en sådan väldigt missvisande bild av hur det är att vara i en Ubåt att det blev närmast komiskt. Men Das Boot skrattade ingen åt. Där var det autentiskt och skrämmande.


Das Boot är en film som beskriver fasan i att vara instängd i en metallburk 200 meter under ytan. Men det är också en film som låter oss se en annan sida av Andra Världskriget. Livet är INTE som Saving Private Ryan. Det är inte dom goda och dom onda. Det är blandat. Och det är det som görs så bra i den här filmen. Att vi inte känner fullständig avsmak för alla tyskar och att vi inte väntar med glädje på att amerikanerna ska komma och rädda dagen gör att filmen blir mer intressant.


Får du mersmak av tyska krigsfilmer rekommenderas även den alldeles utmärkta filmen Der Untergang om Hitlers sista dagar i bunkern. På samma sätt som Das Boot visar den hur det inte verkar finnas någon utväg och hur människorna i en sådan situation reagerar. MEN se Das Boot först och upplev ett riktigt mästerverk. Här nedanför finns filmen i sin helhet på youtube, men den kan vara mer stämningsfull att se på tv, om sådan finns.

Mycket Nöje.
IMDB
Låt kopplad till filmen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar